Alzheimer, boala care răpește din ce în ce mai mulți bunici din sânul familiei

Anii batranetii sunt intr-adevar dificili. Miscarile greoaie, respiratia ingreunata, fragilitatea oaselor pot fi `completate` de una din cele mai de temut boli degenerative ale creierului, Alzheimer. Aceasta boala se poate manifesta si la varste mai putin inaintate insa in general este o afectiune specifica batranetii, cu care din ce in ce mai multi bunici se lupta.

Iar lupta nu este usor de dus si nici macar de castigat, fiindca o data instalata, este vorba de cateva luni sau cativa ani, in functie de gravitate si de disponibilitatea pacientului de a face tratament, pana ce actiunile simple sunt foarte greu de indeplinit.

Semne si simptome
Alzheimer se manifesta in general dupa varsta de 65 de ani, incepand cu tulburari de memorie, de vorbire, incapacitatea de a mai efectua activitati motorii coordonate sau de a mai recunoaste si numi obiecte uzuale, tulburari ale gandirii abstracte, stari de agitatie si agresivitate verbala sau fizica, halucinatii, depresie, stari anxioase, dezinhibitie sexuala si pierderea controlului asupra sfincterelor.

Diagnostic, evolutie si tratament
Fiindca Alzheimer nu este o boala cu cauze clare, nu se poate determina manifestarea acesteia in organism decat prin examene neuroradiologice sau neuropsihologice. Din pacate, dupa debut, evolutia bolii este extrem de rapida.

De la simple tulburari de judecata sau reactii intarziate, pierderi de memorie sau irascibilitate, se poate ajunge la dificultati de vorbire, de gandire logica, ostilitate, suspiciuni nejustificate, idel de gelozie, persecutie, pana la necesitatea unei supravegheri si ingrijiri permanente, fiindca bolnavul nu isi mai aminteste cum sa se imbrace, cum sa se spele sau ca trebuie sa mearga la toaleta.

Din fercirire, exista numeroase centre in tara in care bolnavii de Alzheimer sunt foarte bine tratati din toate punctele de vedere, iar ultima solutie este incadrarea bolnavului intr-un astfel de centru.

Lasă un răspuns